A qui està dirigitPer què escollir Casa Laietània | Espai i equipamentsEl dia del part | Seguretat i benestar | El nostre equip | Sessions informatives | Laietània

 

 

 

El Centre de naixements Casa Laietània ofereix un model d’atenció a la maternitat centrat en la dona i la família, garantint una atenció respectuosa i segura durant tot el procés d’embaràs, part i postpart a les persones gestants amb embarassos sense complicacions.

La Casa Laietània és un espai íntim, similar a un domicili, però amb la seguretat d’estar ubicat en un centre hospitalari d’alt nivel com és l’Hospital Germans Trias. Al centre de naixements la profesional de referencia és una llevadora experta. Ella acompanya les gestants durant tot el procés i en la presa de decisions durant el part. 

 

A qui està dirigit?

 

El centre de naixements està dirigit a tu si tens un embaràs sense complicacions i es preveu que sigui un part i un naixement de baix risc. Alguns aspectes a tenir en compte són:

 • Has de tenir un embaràs amb un sol bebè i que estigui de cap.
 • No hi ha d'haver problemes de salut que facin necessària la tecnologia d’alt nivell per a la vigilància durant el part.
 • Has de tenir un part d’inici espontani entre la setmana 37 i la 41+6 dies.
 • No vols, a priori, utilitzar analgèsia epidural en el part.
 • Vols utilitzar diferents tècniques per millorar la progressió natural i segura del part i naixement i per alleujar el dolor.


 

 

Si compleixes tots aquests requists, els diferens ASSIRS que formen part de la Direcció Clínica de Ginecologia i Obstetrícia al Barcelonès Nord i Maresme t'oferiran la possibilitat de fer el teu part a la Casa Laietània. El seguiment que faran serà l'habitual de tots els embarassos de baix risc però s'afegiran diferents visites per conèixer millor el Centre de naixements.

 

Si no compleixes tots aquests criteris, però vols un part natural, a l'Hospital Germans Trias també disposem d'una sala de parts naturals dins de l’àrea general de parts. 

 

 

Per què escollir Casa Laietània?

 

El centre de naixements proporciona un ambient relaxat i acollidor dissenyat especialment per atendre el part i el naixement fisiològics, alhora que compta amb el suport de l’equip del Servei d’Obstetrícia i Neonatologia de la sala de parts en cas de que fos necessari. 

 

L'experiència d'aquest tipus de centres al nord d'Europa ha demostat que aquest model d'atenció al part i al naixement:

 • Augmenta la probabilitat de part vaginal i redueix la incidència de part instrumentat o cesària.
 • Disminueix la necessitat d’analgèsia peridural, la taxa d’episiotomies i la taxa de prematuritat.
 • Augmenta la probabilitat que la gestant sigui assistida per una llevadora que coneix. 

 

 

 

Espai i equipaments


El Centre naixements Casa Laietània està situat a la planta baixa de l’edifici Maternal de l’Hospital Germans Trias, fàcilment accessible des de l'entrada d'Urgències Maternals, al costat mateix de la sala de parts, on l’equip de guàrdia d’Obstetrícia i Ginecologia i el de Neonatologia i Anestesiologia està disponible en cas que sigui necessari.

 

El centre està obert tots els dies de l’any i durant les 24h. Hi podeu contactar per correu electrònic: centredenaixements.germanstrias@gencat.cat.

La Casa Laietània s'ha dissenyat com un espai confortable, íntim i acollidor. A les seves instal·lacions hi trobaràs:

 • Dues habitacions amb bany.
 • Banyera de parts i dutxa àmplia.
 • Un llit doble per descansar o utilitzar durant el part o el postpart
 • Nevera, microones i utensilis per preparar infusions o cafè
 • Màrfegues, lianes i pilotes.
 • Espai amb barres de subjecció.

 

A més, el centre de naixements promou la mobilitat i la intimitat durant el part i el postpart. És per això que trobaràs:

 • Mobles a diferents alçades que afavoreixen la llibertat postural.
 • Terres practicables on acomodar-se amb màrfegues i elements de suport postural (pilotes, tamborets, etc.).
 • Llum natural i possibilitat de penombra i regulació de la intensitat de la llum.
 • Mobiliari que permet estar arraulida.
 • Mobiliari que permet el suport de la parella i l’acompanyament en la intimitat.
 • Mobiliari que permet l’exploració de la gestant amb la mínima exposició.
 • Elements a personalitzar segons aspectes culturals o personals (olors, música, etc.) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 El dia del part

 

El part i el naixement són experiències vitals úniques i transformadores. El dia del part tu i la persona que t'acompanyi, sereu acollits, acompanyats i assistits per la llevadora de guàrdia del centre de naixements. Si tens més fills, també hi podran ser, especialment després donar a llum, sempre i quan comptin amb alguna persona que pugui fer-se’n càrrec. A la Casa Laietània hi ha un espai de jocs i mobles adaptats als infants.

 

Durant el part, el centre de naixements ofereix mesures d’alleujament del dolor com tècniques de respiració i relaxació; mobilització amb pilotes, màrfegues o lianes; hidroteràpia; hipnoteràpia; entonox, una barreja d’oxígen i òxid nitrós que s’utilitza com a un analgèsic inhalat a través d’una mascareta o pipeta; massatges o TENS. Malgrat això, si necessites o vols analgèsia epidural, seràs transferida a la sala de parts, on t'atendrà l'equip obstètric i d'anestesiologia.

 

El part serà assistit per les llevadores de guàrdia del centre de naixements.

 

Les primeres hores després del part són un temps molt especial de coneixença mútua mare-criatura. El nounat inicia la seva vida fora del ventre matern, s’estableix el primer contacte pell amb pell amb la mare i s’inicia l’alletament. 

 

Després d’un part i un naixements fisiològics on mare i criatura es troben bé tant a nivell físic com emocional,  la llevadora continuarà l’acompanyament al centre de naixements. L’alta al domicili es farà entre les 6 i 12 hores següents al part, directament des del centre de naixements, llevat que hi hagi motius per romandre a l’hospital.

 

Les llevadores estan capacitades i tenen entre les seves competències l’atenció al puerperi fisiològic i al nadó fins el 28è dia de vida. Per tant serà la llevadora qui farà l’assistència a la criatura fins l’alta al domicili o l’ingrés a la planta maternal.   

 

Malgrat l'alta no requereixi d'ingrés hospitalari i, per tant, l'alta es faci amb menys de 12 hores, sí que és important arribar al centre de naixements amb un canastrell.

 

A partir de l’alta, l’acompanyament per l’equip de llevadores continua al domicili. La primera visita al centre es realitzarà en les 24 h següents al part, per l’equip del centre de naixements o be per una llevadora del seu ASSIR de referència. 
 

 

 

Seguretat i benestar

 

Durant tot el procés de part a la Casa Laietània, t'acompanyarà una llevadora. A l'espai disposem d'elements de seguretat i confort:

 • Elements de control del benestar fetal i matern.
 • Elements de seguretat com un doppler per escoltar el batex fetal durant el part, material de suport a la transició neonata i per vigilar els teus signes vitals, entre d'altres.
 • Elements d’assistència per a la revisió del perineu.
 • Elements de suport per a la reanimació neonatal (elements d’activació emergències i material per resoldre-les)
 • Regulació de la temperatura ambient i de l’aigua de la banyera.


 

 


En general, els parts que comencen de forma espontània i es desenvolupen sense intervencions i amb el suport d’una llevadora tenen un baix percentatge de complicacions. Malgrat això, hi ha algunes gestants que poden necessitar ser assistides per l’equip mèdic de la sala de parts convencional, annex al centre de naixements. En aquests casos, les gestants són derivades a la sala de parts on són rebudes i assistides per les llevadores i els professionals de Ginecologia i Obstetrícia de guàrdia. Donada la continuïtat entre els dos espais, el trasllat és quasi immediat i fàcil.

 

De la mateixa manera, si la criatura necessités assistència pediàtrica, es compta amb el suport de l’equip neonatologia.