Obstetricia y Ginecología
- Presentación
- Cartera de servicios
- Equipo
- Información sobre enfermedades o procedimientos
- Investigación
- Docencia
- Contacto
Codi servei:
Recerca:
El grup de recerca Dona i Salut té com a objectiu emprendre recerca clínica multidisciplinària en les diferents esferes que afecten i influeixen en la salut sexual i reproductiva de les dones en totes les etapes de la vida. Aquest grup forma part de l'Àrea de Recerca en Salut Comunitària de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.
Equip
Líder del grup: Inés Velasco López. MD, PhD.
Cap de servei de ginecologia: Sergio Martínez Román. MD,PhD.
Ginecòlegs:
- Carla Lecumberri Estruch. MD, PhD.
- Miguel Ángel Luna Miguel. MD, PhD.
- Rosana Díaz Souto. MD
Cap de Servei d'Obstetrícia: Carmen Comas Gabriel. MD, PhD.
Obstetres:
- Laia Pratcorona Alicart. MD, PhD.
- Ivan Hurtado Lupiañez. MD, PhD.
- Marta Ricart Calleja. MD.
- Beatriz Lorente Silva. MD.
Cap de Llevadores: Laura Tarrats Velasco. PhD.
Llevadores:
- Pablo Rodríguez Coll, PhD
- Lorena Segovia Navarro
Pediatra:
- Paula Sol Ventura. MD,PhD.
Línies de recerca
► Programació fetal: Els orígens fetals de la salut i les malalties en la vida adulta requereixen una anàlisi detallada dels escenaris metabòlics i inflamatoris durant la vida intrauterina, que probablement determinin resultats perinatals adversos. El grup desenvoluparà un estudi per avaluar com la presència de determinats factors de risc materns pot afectar la salut de la descendència a llarg termini.
► Dimensió de gènere: El grup reforça el seu compromís amb els drets reproductius de les dones i la lluita contra qualsevol forma de violència envers les dones a través d'un projecte desafiant anomenat "Estudi INLOVE", que dissenyarà una prova específica (qüestionari/escala de mesura) per avaluar les pràctiques i procediments utilitzats durant parts induïts des de diferents punts de vista: dones, professionals de la salut i estudiants de medicina.
► Perspectiva de gènere: L'equip considera crucial avaluar les veus, preferències, opcions, queixes i demandes de les dones en qualsevol procediment ginecològic: disseny de qüestionaris o validació dels ja publicats en casos de càncer, malalties del sòl pelvià, i altres.
► Epigenètica i disruptors endocrins: L'exposició a múltiples disruptors endocrins (EDC) és un insult ambiental que interfereix en el desenvolupament i la funció del sistema endocrí, governat per l'eix hipotàlem-pituïtària (HP). Aquesta interacció és especialment preocupant en les etapes de desenvolupament de la vida, com el període perinatal i la pubertat. El projecte HYPIEND pretén entendre els efectes de la coexposició a EDC en la funció i la programació epigenètica de l'eix HP per delinear estratègies d'intervenció per minimitzar l'exposició i les conseqüències en el sistema neuroendocrí durant les etapes perinatal i prepuberal.
► Acció de lactància materna: La col·laboració del grup amb el Departament de Química; Facultat de Ciències Experimentals, Universitat de Huelva continuarà per determinar nous components bioactius en la llet humana, potencialment involucrats en el desenvolupament digestiu i neurocognitiu. D'altra banda, l'equip reunirà la seva base de dades de supervivents de càncer de mama i l'experiència en assessorament en lactància materna en un nou estudi (LMCM-21).
Presentación:
A principis del 2017 es va crear la Direcció Clínica Territorial de Ginecologia i Obstetrícia (DCTG&O), impulsada per la Direcció de Processos Transversals de la Gerència Territorial Metropolitana Nord. Està integrada pels Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’HGT i pels ASSIR de la Direcció Primària de la Metropolitana Nord. La seva posada en marxa ha significat la implementació d’un model nou, que inclou més de 150 professionals, i que té per objectiu oferir una assistència d’excel·lència i de prestigi, en la qual es prioritza tant l’atenció primària i de proximitat com el desenvolupament del terciarisme especialitzat a l’hospital. Aquest nou model es desplega al territori de manera progressiva, en forma de diferents corones, en funció de quin és l’hospital maternal de referència, amb nivell d’ integració/coordinació/cooperació diferenciat i progressiu.
Per fer efectiu aquest plantejament de coordinació i continuïtat assistencial, s’ han creat diferents estructures transversals de caràcter territorial i interdisciplinari, com la Unitat Territorial de Medicina Fetal, la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica, la Unitat Funcional de Càncer de Mama o la Unitat de Patologia Cervical i Vulvar. S’ha potenciat la mobilitat dels professionals entre l’hospital i la primària, amb la concentració d’expertesa en uns referents per sub-processos obstètrics i ginecològics, consultes d’enllaç amb l’hospital, programes de formació continuada, docència pregrau i postgrau i projectes de recerca compartits. Paral·lelament a la potenciació del terciarisme i l’alta tecnologia (cirurgia oncològica avançada, robòtica, diagnòstic i terapèutica fetal, etc.) hem posat especial interès en els aspectes qualitatius de l’assistència, amb promoció de iniciatives de humanització de l’atenció obstètrica amb màxima seguretat i mínim intervencionisme, seguretat quirúrgica, participació de la ciutadania i respecte a la diversitat. En un exercici de reflexió sobre la nostra visió, hem re-formulat els valors que constitueixen l’ADN de la nostra DCTGO. Aquests han estat representats en la que hem anomenat “fórmula Can Ruti”, que inclou els elements d’actitud i d’aptitud desitjables i que volem que sigui representativa de la nostre visió.
- Missió
Oferir una atenció en salut sexual i reproductiva de màxim nivell d’eficàcia i eficiència, basada en la millor evidència disponible, participativa i respectuosa amb la diversitat a les dones de Badalona i Sant Adrià amb l'objectiu de millorar la seva salut global, la seva qualitat de vida i nivell de satisfacció.
- Visió
Volem ser reconeguts com un servei d’atenció a la salut de la dona d’excel·lència en assistència, docència, recerca e innovació, model d’integració funcional dels dispositius assistencials del territori, de sinèrgia de l’expertesa i talent dels professionals i d’optimització dels recursos. El segell diferencial és la humanització de l’atenció en salut sexual i reproductiva honestament centrada en les necessitats de la dona i família.
- Valors
Els nostres valors son qualitat, la confiança, la col·laboració, el compromís, el respecte a la autonomia dels ciutadans i la seva diversitat socio-cultural, assolint la màxima seguretat i satisfacció de la dona i nadó (fórmula Can Ruti (C+E)x(C+Q+E)=S2)
C Compromís; E Empatia; C Competència; Q Qualitat; E Eficiència; S Salut; S Satisfacció
“Cap a una Obstetrícia adaptada als temps”
En els darrers anys s’han fet esforços per millorar la qualitat de l’atenció a les dones en la seva salut sexual i reproductiva, i especialment durant el procés d’atenció a la maternitat, part i post part. Aquestes millores han considerat no sols els avenços basats en l’ús de la tecnologia, que han permès avançar en les tècniques diagnòstiques i terapèutiques (que garanteixen una màxima seguretat de la mare i nadó), sinó que també han anat introduint progressivament el concepte de millora en el tracte perquè esdevingui més respectuós, i en aconseguir una millor percepció de satisfacció en les dones i les famílies que utilitzen els serveis públics de salut.
Aquesta realitat s’emmarca en l’actual revisió de com el gènere impacta sobre la salut, més enllà dels condicionants biològics. Incorporar la perspectiva de gènere en la salut té un gran impacte, en totes les esferes mèdiques, que està permetent avançar en la correcció del biaix històric d’ un model social i sanitari androcèntric i hetero-patriarcal, i precisament té unes connotacions particulars en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva.
La DCTG&O comparteix aquesta mirada més àmplia, respectuosa e inclusiva en atenció matern-fetal, motiu pel qual s’estan desplegant diferents accions i eines d’intervenció, entre les que destaquem
Accions realitzades:
- Condicionament, remodelació i humanització dels espais assistencials d’ atenció en salut sexual i reproductiva.
- Humanització del model d’atenció i acompanyament matern-fetal. Millora de la satisfacció i experiència viscuda.
- Centre de Naixements Laietània. Potenciació del paper de la llevadora com a professional de referència de l’embaràs i part de baixa complexitat.
- Acreditació del centre en lactància materna iHAN.
- Comissió multidisciplinària en “Prevenció de violència obstètrica”.
- Racionalització i seguiment d’ indicadors d’intervencionisme obstètric innecessari.
Tipus Servei: 8
Correu: ginecologia.germanstrias@gencat.cat
Docència:
Docència de pregrau
Grau en Medicina
Unitat Docent Germans Trias i Pujol-Universitat Autònoma de Barcelona
► Assignatures:
- Obstetrícia i Ginecologia
- Simulació Aplicada als Coneixements Mèdics i Quirúrgics
- Pràctica Clínica en Ginecologia i Obstetrícia
- Treball Final de Grau
- Pràctiques en Departaments i Serveis Hospitalaris I
- Pràctiques en Departaments i Serveis Hospitalaris II
► Professor Responsable: Dr. Miguel Ángel Luna Tomás
► Professors Associats
- Elvira Carballas Valencia
- Carmina Comas Gabriel
- Raúl De Diego Burillo
- Rosana Díaz Souto
- Iván Hurtado Lupiáñez
- Carla Lecumberri Estruch
- Beatriz Lorente Silva
- Miguel Ángel Luna Tomás
- Sergio Martínez Roman
- Laia Pratcorona Alicart
- Marta Ricart Calleja
- Cristian Ríos Gozálvez
- Maider Ripero Olano
- Antoni Tarrats Oliva
- Inés Velasco López
- Chiara Capece
- Pilar Duarte Maldonado
- Roser Fibla Taboada
- Natalia García Riaño
- Laia Grau Company
- Vanesa Parriego Martínez
- Leia Peralta Gallego
- Cristian Ríos Gozálvez
- Marisol Vicén Melús
Docència de postgrau
► Tutors :
- Iván Hurtado Lupiáñez (MIR)
- Miguel Ángel Luna Tomás (MIR)
- Noemí Ramirez Planes (LLIR)
La Unitat Docent Multiprofessional d´Obstetrícia i Ginecologia (UDMOiG) té acreditades 3 places per any per a la docència de postgrau (MIR) . Com que l’especialitat dura 4 anys, té una capacitat de 12 metges residents en formació. Així mateix la UDMOiG té acreditades 4 places per any (amb una duració de dos anys) per a la formació de llevadores (LLIR).
Tots ells participen de forma activa en l’activitat assistencial i en les sessions clíniques i formatives específiques, així com en els projectes de recerca clínica i bàsica. Així mateix des de docència postgraduada s´organitzen diferents cursos/tallers de formació mitjançant la simulació per a residents sobre tocúrgia , hemorràgia postpart , distòcia d´espatlles i cirurgia mínimament invasiva en Ginecologia, així com un curs sobre introducció a la recerca.
Es realitzen diverses sessions formatives per setmana de 8 a 9 hores del matí:
- Casos clínics de Ginecologia.
- Casos clínics d´Obstetrícia.
- Curs: Actualització en Ginecologia i Obstetrícia. Activitat acreditada per la CCFPS.
- Sessió conjunta de perinatologia.
- Sessions internes de Ginecologia i Obstetrícia.
- Sessió de morbimortalitat. Activitat acreditada per la CCFPS.
També tenen la oportunitat de participar en els diferents comitès multidisciplinaris dels que forma part el servei: Comitè de càncer de mama, Comitè d´Oncologia Ginecològica, Comitè de Patologia Cervical , Comitè de Medicina fetal.
Informació per a residents
A continuació podeu consultar les guies formatives en Obstetrícia i Ginecologia al Germans Trias:
Equip mèdic
Sergio Martínez Román
Cap de Servei de Ginecologia. Director Clínic Obstetrícia i Ginecologia Gerència Metropolitana Nord. Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB). Professor associat a la UAB.
Carmina Comas Gabriel
Cap de Servei d’Obstetrícia. Doctora en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB). Especialista en Obstetrícia i Ginecologia (subespecialitat de Medicina Fetal). Màster en gestió hospitalària i de serveis sanitaris per la UB. Professora associada a la UAB.
Antoni Tarrats Oliva
Cap de Secció de Ginecologia. Professor associat a la UAB
Raül de Diego Burillo
Cap de Secció d'Obstetrícia. Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB). Professor associat a la UAB.
Marina Alcoz Cases
Metgessa adjunta d'Urgències
Andrea Buil Tellaeche
Metgessa adjunta d'Urgències
Júlia Bou Tapies
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat Obstetrícia
Elvira Carballas Valencia
Metgessa adjunta. Coordinadora de laUnitat funcional Oncologia ginecològica. Professora associada a la UAB.
Iris Calvo López
Metgessa adjunta d'Urgències
Rosana Diaz Souto
Metgessa adjunta. Coordinadora Unitat funcional del Sòl Pèlvic. Professora associada a la UAB.
Ma Pilar Duarte Maldonado
Metgessa adjunta. Referent de la planta d’ hospitalització maternal
Ester Duran Arbonés
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Referent de la Unitat de sòl pelvià.
Roser Fibla Taboada
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat d’ Obstetrícia. Unitat d'Alt Risc Obstètric, Salut Mental Perinatal.
Mar Framis Utset
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat Oncologia Ginecològica.
Natalia García Riaño
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat de Medicina Fetal.
Anna Gràcia Perez-Bonfil
Metgessa adjunta. Obstetrícia. Referent de l’ àrea d’ urgències maternal. Referent d’ innovació.
Laia Grau Company
Metgessa adjunta. Obstetrícia. Unitat de Medicina Fetal
Sonia Gomez Carballo.
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat de ginecologia.
Lourdes Guri Arqué
Metgessa adjunta. Unitat funcional Endoscòpia i Patologia cervical. Referent de qualitat assistencial.
Iván Hurtado Lupiañez
Metge adjunt. Unitat de Medicina Fetal, referent de neurologia perinatal. Doctor en Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia per la UAB. Professor associat a la UAB. Tutor de residents.
Sara Iglesias Ferreiro
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat sòl pelvià i Ecografia ginecológica avançada, estudi endometriosi profunda.
Carla Lecumberri Estruch
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Coordinadora Unitat funcional Patologia Cervical. Doctora en Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia per la UAB. Professora associada a la UAB.
Beatriz Lorente Silva
Metge adjunt. Referent de Salut Mental Perinatal. Unitat d'Alt Risc Obstètric, referent en Salut Mental Perinatal. Professora associada de la UAB.
Miguel Ángel Luna Tomás
Metge adjunt. Coordinador de Patologia Mamària. Doctor en Medicina i Cirurgia per la UAB. Director en Senologia i patologia mamària per la UB. Professor associat de la UAB. Tutor de residents.
Gisela Palomar Centena
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO
Vanesa Parriego Martínez
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat d'Alt Risc Obstètric Unitat de Medicina Fetal.
Leia Peralta Gallego
Metgessa adjunta. Obstetrícia. Unitat d'Alt Risc Obstètric
Julia Ponce Vilà
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat d'Alt Risc Obstètric
Laia Pratcorona Alicart
Metgessa adjunta. Refent de recerca en Obstetrícia. Unitat de Medicina Fetal. Consulta d'Alt Risc Obstètric. Doctora en Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia per la UAB. Professora associada a la UAB.
Marta Ricart Calleja
Metgessa adjunta. Referent de la Unitat d' Alt Risc Obstètric. Unitat de Medicina Fetal. Professora associada a la UAB.
Cristian Ríos Gozálvez
Metge adjunt ASSIR vinculat a la DCTGO. Patologia Mamària. Màster en Senologia i Patologia Mamària per la Universitat de Barcelona.
Maider Ripero Olano
Metgessa adjunta. Coordinadora Unitat funcional Esterilitat i Endocrinologia Ginecològica. Màster en Reproducció Humana per la Universitat Rey Juan Carlos I – Instituto Valenciano de Infertilidad (IVI). Professora associada de la UAB.
Diana Sagrera Rectoret
Metgessa adjunt ASSIR vinculat a la DCTGO. Patologia Mamària
Amalia Sánchez–Migallón Pérez
Metgessa adjunta ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat de ginecologia.
Montserrat Serra Landete
Metgessa adjunta. Coordinadora Unitat funcional Endoscòpica. Ecografia ginecològica avançada, estudi endometriosi profunda.
Marta Tortajada Valle
Metgessa adjunta. ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat de endometriosis.
Inés Velasco Lopez
Metgessa adjunta. Consulta d'Alt Risc Obstètric. Coordinadora de recerca de la Direcció Clínica d' Obstetrícia i Ginecologia. Professora associada a la UAB.
Ma Soledad Vicén Melús
Metgessa adjunta. Referent de formació continuada. Unitat de Medicina Fetal.
Anna Vilà Famada
Metgessa adjunta. ASSIR vinculada a la DCTGO. Unitat funcional Esterilitat i Endocrinologia Ginecològica
Aneta Monika Zientalska Fedonczuk
Metgessa adjunta. Referent de la Unitat Medicina Fetal
Alba García García
Metgessa resident
Marta Lázaro Rodríguez
Metgessa resident
Maria Corral Sánchez
Metgessa resident
Ariadna Gistas i Barrull
Metgessa resident
Beatriz Bové Tort
Metgessa resident
Anna Zabalía Famadas
Metgessa resident
Paula Mazana Casañe
Metgessa resident
Cristina Viñals Juez
Metgessa resident
Equip d'infermeria
Laura Tarrats Velasco
Supervisora d’Infermeria de sala de parts
Lydia Benaiges Navarro
Supervisora d’Infermeria planta d’hospitalització
Chiara Capece
Supervisora del Centre de Naixements
Llevadores
Carolina Pintado Coro
Elisabeth R Rada García
Maria Linares García
Paula Soler Perez
Laura Miguel Triguero
Helena Pueyo Moritz
Gemma Ballesteros Campano
Maria de la Fuente Gil
Uxía Millán agrelo
Iranzu Cabezón Cordón
Anna Ibáñez Fortea
Laura Tarrats Velasco
Eva Bueno Lopez
Marina Castillo Hidalgo
Erica González Muñoz
Belén López Martínez
Antonio López Ollero
Noemí Ramírez Planes
Virginia Rubio Blanco
Lorena Segovia Navarro
Aitziber Uribarren Dominguez
Francisca Arjona Vera
Maria Luz Burgos Sanchez
Marta Forcat Casanovas
Alba Gutierrez Alvarez
Natalia Padilla Hernandez
Elena Santidrian Tudanca
Nerea Segura Rodriguez
Aina Serra Blasco
Jezabel Sierra Perez
Tania Saavedra Naranjo
Lorena Castaño Neira
Maria del Carmen Esteo Amor
Ariadna Miguel Lara
Ana Maria Gonzalez Quiles
Isabel Paez Maldonado
Irene Antúnez Calvente
Maren Alberdi Aizpuru
Paula Martín Navarro
Marta Patiño Serra
Noelia Zamorano Garrido
Míriam Romeu Altes
Maria del Mar Viciana Escamez
Infermers/eres
Elena Perela Garcia
Amanda Martínez Rodríguez
Ana Barco Caña
Victoria Pimas Rodriguez
Tècnics/ques en cures d'auxiliar d'infermeria (TCAI)
Mónica Poza Gómez
Susana Rubio González
Estrella Llaga Rodríguez
Raquel Broto Alvarez
Margot Brithany Peñafiel Mamani
Silvia Costa Martínez
Cristina Muñoz Fernández
Eva Rabadan Perera
Constanta Claudia Butnasaru
Salma Aboulfounoun
Eva Hurtado Pérez
Zeladors
Juan Carlos Rios Rayo
Sergio Sánchez Garcia
Pedro Mula Llerena
Jose Maria Val Mora
Equip administratiu
Àngels Moreno Jiménez
ginecologia.germanstrias@gencat.cat
Laura Martinez Perez / Neus Atset Díaz
A principis del 2017 es va crear la Direcció Clínica Territorial de Ginecologia i Obstetrícia (DCTG&O), impulsada per la Direcció de Processos Transversals de la Gerència Territorial Metropolitana Nord. Està integrada pels Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’HGT i pels ASSIR de la Direcció Primària de la Metropolitana Nord. La seva posada en marxa ha significat la implementació d’un model nou, que inclou més de 150 professionals, i que té per objectiu oferir una assistència d’excel·lència i de prestigi, en la qual es prioritza tant l’atenció primària i de proximitat com el desenvolupament del terciarisme especialitzat a l’hospital. Aquest nou model es desplega al territori de manera progressiva, en forma de diferents corones, en funció de quin és l’hospital maternal de referència, amb nivell d’ integració/coordinació/cooperació diferenciat i progressiu.
Per fer efectiu aquest plantejament de coordinació i continuïtat assistencial, s’ han creat diferents estructures transversals de caràcter territorial i interdisciplinari, com la Unitat Territorial de Medicina Fetal, la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica, la Unitat Funcional de Càncer de Mama o la Unitat de Patologia Cervical i Vulvar. S’ha potenciat la mobilitat dels professionals entre l’hospital i la primària, amb la concentració d’expertesa en uns referents per sub-processos obstètrics i ginecològics, consultes d’enllaç amb l’hospital, programes de formació continuada, docència pregrau i postgrau i projectes de recerca compartits. Paral·lelament a la potenciació del terciarisme i l’alta tecnologia (cirurgia oncològica avançada, robòtica, diagnòstic i terapèutica fetal, etc.) hem posat especial interès en els aspectes qualitatius de l’assistència, amb promoció de iniciatives de humanització de l’atenció obstètrica amb màxima seguretat i mínim intervencionisme, seguretat quirúrgica, participació de la ciutadania i respecte a la diversitat. En un exercici de reflexió sobre la nostra visió, hem re-formulat els valors que constitueixen l’ADN de la nostra DCTGO. Aquests han estat representats en la que hem anomenat “fórmula Can Ruti”, que inclou els elements d’actitud i d’aptitud desitjables i que volem que sigui representativa de la nostre visió.
- Missió
Oferir una atenció en salut sexual i reproductiva de màxim nivell d’eficàcia i eficiència, basada en la millor evidència disponible, participativa i respectuosa amb la diversitat a les dones de Badalona i Sant Adrià amb l'objectiu de millorar la seva salut global, la seva qualitat de vida i nivell de satisfacció.
- Visió
Volem ser reconeguts com un servei d’atenció a la salut de la dona d’excel·lència en assistència, docència, recerca e innovació, model d’integració funcional dels dispositius assistencials del territori, de sinèrgia de l’expertesa i talent dels professionals i d’optimització dels recursos. El segell diferencial és la humanització de l’atenció en salut sexual i reproductiva honestament centrada en les necessitats de la dona i família.
- Valors
Els nostres valors son qualitat, la confiança, la col·laboració, el compromís, el respecte a la autonomia dels ciutadans i la seva diversitat socio-cultural, assolint la màxima seguretat i satisfacció de la dona i nadó (fórmula Can Ruti (C+E)x(C+Q+E)=S2)
C Compromís; E Empatia; C Competència; Q Qualitat; E Eficiència; S Salut; S Satisfacció
“Cap a una Obstetrícia adaptada als temps”
En els darrers anys s’han fet esforços per millorar la qualitat de l’atenció a les dones en la seva salut sexual i reproductiva, i especialment durant el procés d’atenció a la maternitat, part i post part. Aquestes millores han considerat no sols els avenços basats en l’ús de la tecnologia, que han permès avançar en les tècniques diagnòstiques i terapèutiques (que garanteixen una màxima seguretat de la mare i nadó), sinó que també han anat introduint progressivament el concepte de millora en el tracte perquè esdevingui més respectuós, i en aconseguir una millor percepció de satisfacció en les dones i les famílies que utilitzen els serveis públics de salut.
Aquesta realitat s’emmarca en l’actual revisió de com el gènere impacta sobre la salut, més enllà dels condicionants biològics. Incorporar la perspectiva de gènere en la salut té un gran impacte, en totes les esferes mèdiques, que està permetent avançar en la correcció del biaix històric d’ un model social i sanitari androcèntric i hetero-patriarcal, i precisament té unes connotacions particulars en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva.
La DCTG&O comparteix aquesta mirada més àmplia, respectuosa e inclusiva en atenció matern-fetal, motiu pel qual s’estan desplegant diferents accions i eines d’intervenció, entre les que destaquem
Accions realitzades:
- Condicionament, remodelació i humanització dels espais assistencials d’ atenció en salut sexual i reproductiva.
- Humanització del model d’atenció i acompanyament matern-fetal. Millora de la satisfacció i experiència viscuda.
- Centre de Naixements Laietània. Potenciació del paper de la llevadora com a professional de referència de l’embaràs i part de baixa complexitat.
- Acreditació del centre en lactància materna iHAN.
- Comissió multidisciplinària en “Prevenció de violència obstètrica”.
- Racionalització i seguiment d’ indicadors d’intervencionisme obstètric innecessari.
El servei és el referent obstètric de l'Àrea Metropolitana Nord. Disposa d'una activitat destacada en el seguiment de la gestació d'alt risc, amb més del 70% de les gestants incloses en aquesta categoria. D'altra banda, al bloc obstètric convencional s'atenen parts de tot l'espectre de risc, des de parts de baix risc, que no requereixen cap intervenció, fins a aquells que requereixen un monitoratge intensiu, amb un seguiment continuat les 24 hores del dia.
El servei compta amb equips multidisciplinaris formats per professionals de llevadoria, obstetrícia, anestèsia i neonatologia, així com amb el suport d'altres especialistes disponibles en un hospital de tercer nivell, amb l'objectiu de donar resposta a qualsevol complicació mèdica o quirúrgica que pugui sorgir durant la gestació.
Les usuàries que han tingut un seguiment sense incidències a l'ASSIR de zona tindran una primera visita de contacte amb la llevadora de l'hospital per donar continuïtat al seguiment les últimes setmanes prèvies al part.
A més, l'hospital disposa del Centre de Naixements Casa Laietània, on en un espai íntim, similar a un domicili, s'ofereix un model d'atenció a la maternitat centrat en la dona i la família, garantint una atenció segura durant tot el procés d'embaràs, part i postpart a les persones gestants amb embarassos sense complicacions.
Al següent menú, es pot consultar tota la cartera de serveis d'Obstetrícia:
► Urgències de maternal i sala de parts - Unitat d'alt risc obstètric - Unitat de medicina fetal - Unitat d'hospitalització
GINECOLOGIA
La cirurgia ginecològica actual, tant oncològica com benigna, té molt en compte l'accés d'invasió mínima pels seus grans beneficis de reducció de complicacions i confortabilitat per les pacients. Al Germans Trias es realitzen la major part de les intervencions per via laparoscòpica o vaginal i en l'actualitat el centre disposa d'assistència robòtica amb l'equip DaVinci.
D'acord amb la instrucció del Departament de Salut, de centralització del terciarisme per oncologia complexa, en l'actualitat, l'atenció del càncer d'ovari a Catalunya està centralitzada en 11 centres de referència distribuïts al territori. L'Hospital Germans Trias és el referent pel Barcelonès nord i Maresme. El tractament del càncer d'ovari avançat és complex i altament demandant d'expertesa quirúrgica i serveis de suport. La supervivència de les pacients amb aquesta greu malaltia s'ha demostrat directament relacionada amb el resultat del primer abordatge quirúrgic. A l'hospital s'ha desenvolupat aquesta cirurgia radical amb taxes de citoreducció primària completa superiors al 75%, molt per sobre dels mínims requerits pels criteris de qualitat de les societats científiques de Ginecologia Oncològica.
Amb el tractament quirúrgic i mèdic del càncer de mama, la neoplàsia més freqüent en la dona, s'aconsegueix una supervivència superior, en la majoria dels casos superior al 90%. Al servei també s'ofereix la possibilitat de reconstrucció mamària en el mateix acte quirúrgic, disminuint així les seqüeles estètiques i psicològiques que aquesta malaltia comporta. En un subgrup de pacients es pot oferir radioteràpia intraoperatòria en substitució de la radioteràpia adjuvant postoperatòria.
Tot i que no es tracta d'una malaltia oncològica, el prolapse genital i la incontinència urinària, constitueixen un problema molt prevalent, comportant una pèrdua de qualitat de vida en la dona actual. El servei ofereix un tractament integral i quirúrgic mitjançant tècniques transvaginals i laparoscòpiques avançades.
Al següent menú, es pot consultar tota la cartera de serveis de Ginecologia:
► Ginecologia oncològica - Unitat funcional de mama - Unitat funcional de sòl pelvià - Esterilitat i endocrinologia ginecològica - Cirurgia ginecològica benigna - Cirurgia trans
CARTERA DE SERVEIS D'OBSTETRÍCIA
Urgències de maternal i sala de parts
- Assistència natural al part de baixa complexitat.
- Assistència natural al part de baixa complexitat en el Centre de Naixements Casa Laietània.
- Assistència al part a l' aigua (dilatació i expulsiu).
- Assistència al part mínimament medicalitzat de baixa complexitat
- Assistència al part d'alt risc.
- Incorporació de l'ús d'òxid nitrós (Entonox®) com a procediment analgèsic en el procés de part.
- Inducció del part amb mètodes farmacològic i mecànic, hospitalària i domiciliària.
- Atenció i acompanyament al dol perinatal.
- Versió cefàlica externa.
- Cerclatges obstètrics.
- Tècniques invasives en diagnòstic prenatal, teràpia fetal (amniodrenatge, toracocentesi) i despistatge infecció intraamniòtica.
- Interrupció legal i voluntària de l'embaràs.
- Atenció a nadons a terme i prematurs, incloent-hi la prematuritat extrema.
- Atenció a consultes d'urgències obstètriques i ginecològiques.
- Circuit de derivació inversa de les urgències de baixa complexitat a atenció primària.
- Donació de sang de cordó umbilical (procediment de donació i gestió de sang de cordó umbilical mitjanat conveni de col·laboració de l'ICS i el Banc de Sang i Teixits, programa Concordia). Donació per ús autòleg eventual de cèl·lules mare de sang de CU.
Es realitza l'assessorament preconcepcional, el seguiment de l'embaràs i l'abordatge postpart de les usuàries amb criteris d'alt risc obstètric. El seguiment es fa centrar en la gestant, de forma coordinada amb l'equip de llevadores i l'ASSIR de referència per la comoditat de la usuària. L'atenció a les gestants amb embaràs d'alt risc es duu a terme en les següents consultes monogràfiques especialitzades:
- Estats hipertensius de l’embaràs i defectes del creixement fetal.
- Prevenció de la prematuritat.
- Diabetis pregestacional i altres malalties endocrines/metabòliques.
- Gestació múltiple.
- Hematologia fetal.
- Infeccions perinatals.
- Malalties autoimmunes, reumatològiques i nefrourològiques.
- Salut mental perinatal.
- Malalties digestives i neurològiques.
A més, a banda de seguir els protocols assistencials de forma rigorosa, es realitza avaluació multidisciplinària dels casos més excepcionals en el Comitè d'Alt Risc Obstètric.
Comprèn el Gabinet de Diagnòstic Prenatal, el Gabinet de Benestar Fetal i el Comitè de Medicina Fetal.
Gabinet de Diagnòstic Prenatal
Es fan visites d'assessorament prenatal, amb la utilització de tècniques de cribratge, diagnòstic per la imatge i diagnòstic genètic en medicina fetal. Després del diagnòstic prenatal d'una patologia, es realitza una valoració diagnòstica i pronòstica conjuntament amb el Comitè de Medicina Fetal. Posteriorment, es fa un seguiment perinatal individualitzat de manera multidisciplinària i es planifica el part amb l'obstetra de referència en cas que sigui necessari.
Els serveis que s'ofereixen són els següents:
- Cribratge de cromosomopaties i cribratge de preeclàmpsia a l'ecografia de primer trimestre.
- Ecografia premorfològica (14-16 setmanes).
- Ecografia anatòmica morfològica (20-22 setmanes).
- Ecografia-Doppler de creixement fetal.
- Ecografia 3/4D.
- Cribratge no invasiu de cromosomopaties en sang maternal mitjançant ADN lliure circulant en sang materna (segons indicacions del protocol de la Generalitat 2018).
- Determinació del genotip eritrocitari fetal Rh(D) a partir d'una mostra de sang materna perifèrica.
- Ecografia en gestació d'alt risc (exposició a fàrmacs teratògens, infeccions perinatals, diabetis, obesitat, hipertensió, amenaça de part preterme, anomalies de creixement fetal, etc...).
- Seguiment de la gestació gemel·lar monocorial i gestació múltiple.
- Cardiologia fetal: diagnòstic, assessorament i seguiment multidisciplinari de patologia fetal cardiovascular realitzat per obstetra especialista en ecocardiografia fetal, genetista clínic, cardiòleg pediàtric i neonatòleg.
- Neurologia fetal: diagnòstic, assessorament i seguiment multidisciplinari de patologia fetal del sistema nerviós central realitzat per obstetra especialista en neurosonografia fetal, genetista clínic, neuropediatra, neurocirurgià, radiòleg i neonatòleg.
- Tècniques invasives diagnòstiques i terapèutiques:
- Biòpsia corial (abordatge transvaginal i transabdominal).
- Amniocentesi.
- Cordocentesi.
- Reducció embrionària.
- Inducció de la mort fetal prèvia a interrupció de la gestació.
- Amniodrenatge i amnioinfusió.
- Maneig de l'hidrotòrax fetal: toraconcetesi i col·locació de catèter pleuroamniòtic.
- Avaluació multidisciplinària en Comitè de Medicina Fetal.
Gabinet de Benestar Fetal
Es realitzen visites obstètriques basades en l'ecografia i fent un abordatge integral del seguiment maternofetal, especialment en les usuàries amb gestacions d'alt risc.
Al gabinet de Benestar Fetal s'ofereixen els següents serveis:
- Ecografia de valoració del creixement fetal.
- Estudis hemodinàmics maternofetals mitjançant Doppler.
- Registre cardiotocogràfic i perfil Biofísic.
- Seguiment de la gestació gemel·lar bicorial.
- Valoració ecogràfica d'anomalies de la placenta.
- Seguiment ecogràfic de l'embaràs amb alt risc de part preterme.
- Seguiment de la gestació cronològicament prolongada.
La planta de maternitat està ubicada al cinquè pis de l'edifici maternoinfantil.
S'ofereixen els següents serveis a la pacient hospitalitzada a càrrec del servei d'obstetrícia:
- Hospitalització convencional.
- En unitat/llits de semicrítics.
- Interconsultes a altres especialitats.
- Cures d'infermeria segons plans de cures estandarditzades.
- Ingrés de gestants amb patologia.
- Acompanyament al dol perinatal.
- Assessorament i suport a la lactància.
- Alta Coordinada precoç mare-nadó.
CARTERA DE SERVEIS DE GINECOLOGIA
Unitat funcional territorial de ginecologia oncològica
- Unitat multidisciplinària i territorial del Barcelonès Nord i Maresme pel tractament de les neoplàsies ginecològiques.
- Tractament quirúrgic, mèdic i radioteràpic coordinat del càncer de cèrvix, del càncer d'ovari, del càncer d'endometri, del càncer de vulva, sarcomes ginecològics i neoplàsies trofoblàstiques.
- Integració territorial amb terciarisme de complexitat centrat a l'Hospital.
- Diagnòstic ràpid del càncer de mama.
- Consulta amb els diferents especialistes en càncer de mama: Ginecologia, Oncologia mèdica, Oncologia radioteràpica, Consell Genètic, Rehabilitació, Psicooncologia, Treball Social, Infermeria.
- Mamografia, ecografia i ressonància magnètica mamària.
- Cirurgia conservadora i radical del càncer de mama.
- Cirurgia oncoplàstica i reconstructiva.
- Radioteràpia intraoperatòria.
- Diagnòstic i tractament de la patologia benigna de la mama.
- Circuit de rehabilitació i grups de suport.
Unitat funcional de sòl pelvià
- Consulta multidisciplinària de sòl pelvià.
- Urodinàmia i rehabilitació del sòl pelvià.
- Tractament de la incontinència urinària, del prolapse d'òrgans pelvians i del dolor pelvià de la dona. Cirurgia vaginal i laparoscòpica: Histerectomia vaginal, plàsties vaginals, tècniques mínimament invasives de correcció de la incontinència urinària i col·locació de pròtesis i malles.
Unitat d'esterilitat i endocrinologia ginecològica
- Diagnòstic i tractament de l'esterilitat primària, secundària i avortaments de repetició.
- Inseminació artificial conjugal.
- Diagnòstic i tractament de malalties endocrinològiques ginecològiques.
- Ginecologia infantojuvenil
- Unitat de Síndromes de la Diferenciació Sexual: unitat multidisciplinària, conjuntament amb cirurgia pediàtrica, pediatria, endocrinologia i genètica clínica, dedicada al diagnòstic, tractament i seguiment de les síndromes de la diferenciació sexual.
Cirurgia ginecològica benigna
Gran part dels procediments que es detallen a continuació es poden realitzar en el circuit de cirurgia sense ingrés. En cas que calgui hospitalització, no acostuma a perllongar-se l'ingrés més de 48-72 h.
- Cirurgia histeroscòpica ambulatòria: polipectomia endometrial, miomectomia, extracció de DIU.
- Cirurgia laparoscòpica i laparotòmica: histerectomia, miomectomia, endometriosi profunda.
- Esterilització tubàrica via laparoscòpica.
- Tractament de la displàsia cervical, vaginal i vulvar.
- Cirurgia de la patologia benigna de la mama.
- Unitat multidisciplinària (amb Cirurgia Plàstica i Urologia) dedicada al tractament quirúrgic de reassignació sexual.
- Participació de ginecologia en les cirurgies de feminització i masculinització de persones trans.
Atenció a l'embaràs
Si voleu obtenir tota la informació actualitzada sobre l'atenció que s'ofereix des del Servei de Ginecologia i Obstetrícia a l'embaràs, podeu anar a l'apartat Estic embarassada, on també trobareu totes les opcions de part que s'ofereixen.
Protocols d'Obstetrícia i Ginecologia
A continuació podeu consultar els protocols més destacats del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Germans Trias.
Obstetrícia
- Disminució de movimients fetals
- Gestació cronològicament perllongada
- Defectes del creixement fetal
- Gestació gemel·lar
- Gestació ectòpica
- Actuació perinatal en els límits de la viabilitat
- Amenaça de part preterme
- Colestasi intrahepàtica gestacional
- Control de l'embaràs i part amb dones amb VIH
- Corioamnionitis I Triple I
- Disfunció tiroidal durant l'embaràs
- Estats hipertensius de l'embaràs
- Hiperèmesi gravídica
- Diabetis pregestacional
- Infeccions perinatals congènites
- Obesitat i gestació
- Part vaginal després de la cesària
- Prevenció del part preterme: cèrvix curt i insuficiència cervical
- Ruptura prematura de membranes
Ginecologia
- Malaltia inflamatòria pèlvica
- Miomes
- Incontinència urinària de la dona adulta
- Proplapse d'òrgans pèlvics en la dona
- Disfunció del buidament vesical i retenció aguda d'orina
- Maneig de les ferides quirúrgiques abdominals en ginecologia
- Úlceres genitals
- Síndrome d'hiperestimulació ovàrica
- Mola d'hidatiforme
- Sagnat uterí anòmal
- Amenorrea
- Masses annexials
- Tractament del VAIN
- Tractament del VIN
El grup de recerca Dona i Salut té com a objectiu emprendre recerca clínica multidisciplinària en les diferents esferes que afecten i influeixen en la salut sexual i reproductiva de les dones en totes les etapes de la vida. Aquest grup forma part de l'Àrea de Recerca en Salut Comunitària de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.
Equip
Líder del grup: Inés Velasco López. MD, PhD.
Cap de servei de ginecologia: Sergio Martínez Román. MD,PhD.
Ginecòlegs:
- Carla Lecumberri Estruch. MD, PhD.
- Miguel Ángel Luna Miguel. MD, PhD.
- Rosana Díaz Souto. MD
Cap de Servei d'Obstetrícia: Carmen Comas Gabriel. MD, PhD.
Obstetres:
- Laia Pratcorona Alicart. MD, PhD.
- Ivan Hurtado Lupiañez. MD, PhD.
- Marta Ricart Calleja. MD.
- Beatriz Lorente Silva. MD.
Cap de Llevadores: Laura Tarrats Velasco. PhD.
Llevadores:
- Pablo Rodríguez Coll, PhD
- Lorena Segovia Navarro
Pediatra:
- Paula Sol Ventura. MD,PhD.
Línies de recerca
► Programació fetal: Els orígens fetals de la salut i les malalties en la vida adulta requereixen una anàlisi detallada dels escenaris metabòlics i inflamatoris durant la vida intrauterina, que probablement determinin resultats perinatals adversos. El grup desenvoluparà un estudi per avaluar com la presència de determinats factors de risc materns pot afectar la salut de la descendència a llarg termini.
► Dimensió de gènere: El grup reforça el seu compromís amb els drets reproductius de les dones i la lluita contra qualsevol forma de violència envers les dones a través d'un projecte desafiant anomenat "Estudi INLOVE", que dissenyarà una prova específica (qüestionari/escala de mesura) per avaluar les pràctiques i procediments utilitzats durant parts induïts des de diferents punts de vista: dones, professionals de la salut i estudiants de medicina.
► Perspectiva de gènere: L'equip considera crucial avaluar les veus, preferències, opcions, queixes i demandes de les dones en qualsevol procediment ginecològic: disseny de qüestionaris o validació dels ja publicats en casos de càncer, malalties del sòl pelvià, i altres.
► Epigenètica i disruptors endocrins: L'exposició a múltiples disruptors endocrins (EDC) és un insult ambiental que interfereix en el desenvolupament i la funció del sistema endocrí, governat per l'eix hipotàlem-pituïtària (HP). Aquesta interacció és especialment preocupant en les etapes de desenvolupament de la vida, com el període perinatal i la pubertat. El projecte HYPIEND pretén entendre els efectes de la coexposició a EDC en la funció i la programació epigenètica de l'eix HP per delinear estratègies d'intervenció per minimitzar l'exposició i les conseqüències en el sistema neuroendocrí durant les etapes perinatal i prepuberal.
► Acció de lactància materna: La col·laboració del grup amb el Departament de Química; Facultat de Ciències Experimentals, Universitat de Huelva continuarà per determinar nous components bioactius en la llet humana, potencialment involucrats en el desenvolupament digestiu i neurocognitiu. D'altra banda, l'equip reunirà la seva base de dades de supervivents de càncer de mama i l'experiència en assessorament en lactància materna en un nou estudi (LMCM-21).
Docència de pregrau
Grau en Medicina
Unitat Docent Germans Trias i Pujol-Universitat Autònoma de Barcelona
► Assignatures:
- Obstetrícia i Ginecologia
- Simulació Aplicada als Coneixements Mèdics i Quirúrgics
- Pràctica Clínica en Ginecologia i Obstetrícia
- Treball Final de Grau
- Pràctiques en Departaments i Serveis Hospitalaris I
- Pràctiques en Departaments i Serveis Hospitalaris II
► Professor Responsable: Dr. Miguel Ángel Luna Tomás
► Professors Associats
- Elvira Carballas Valencia
- Carmina Comas Gabriel
- Raúl De Diego Burillo
- Rosana Díaz Souto
- Iván Hurtado Lupiáñez
- Carla Lecumberri Estruch
- Beatriz Lorente Silva
- Miguel Ángel Luna Tomás
- Sergio Martínez Roman
- Laia Pratcorona Alicart
- Marta Ricart Calleja
- Cristian Ríos Gozálvez
- Maider Ripero Olano
- Antoni Tarrats Oliva
- Inés Velasco López
- Chiara Capece
- Pilar Duarte Maldonado
- Roser Fibla Taboada
- Natalia García Riaño
- Laia Grau Company
- Vanesa Parriego Martínez
- Leia Peralta Gallego
- Cristian Ríos Gozálvez
- Marisol Vicén Melús
Docència de postgrau
► Tutors :
- Iván Hurtado Lupiáñez (MIR)
- Miguel Ángel Luna Tomás (MIR)
- Noemí Ramirez Planes (LLIR)
La Unitat Docent Multiprofessional d´Obstetrícia i Ginecologia (UDMOiG) té acreditades 3 places per any per a la docència de postgrau (MIR) . Com que l’especialitat dura 4 anys, té una capacitat de 12 metges residents en formació. Així mateix la UDMOiG té acreditades 4 places per any (amb una duració de dos anys) per a la formació de llevadores (LLIR).
Tots ells participen de forma activa en l’activitat assistencial i en les sessions clíniques i formatives específiques, així com en els projectes de recerca clínica i bàsica. Així mateix des de docència postgraduada s´organitzen diferents cursos/tallers de formació mitjançant la simulació per a residents sobre tocúrgia , hemorràgia postpart , distòcia d´espatlles i cirurgia mínimament invasiva en Ginecologia, així com un curs sobre introducció a la recerca.
Es realitzen diverses sessions formatives per setmana de 8 a 9 hores del matí:
- Casos clínics de Ginecologia.
- Casos clínics d´Obstetrícia.
- Curs: Actualització en Ginecologia i Obstetrícia. Activitat acreditada per la CCFPS.
- Sessió conjunta de perinatologia.
- Sessions internes de Ginecologia i Obstetrícia.
- Sessió de morbimortalitat. Activitat acreditada per la CCFPS.
També tenen la oportunitat de participar en els diferents comitès multidisciplinaris dels que forma part el servei: Comitè de càncer de mama, Comitè d´Oncologia Ginecològica, Comitè de Patologia Cervical , Comitè de Medicina fetal.
Informació per a residents
A continuació podeu consultar les guies formatives en Obstetrícia i Ginecologia al Germans Trias:
Contacte: ginecologia.germanstrias@gencat.cat