I am pregnant


 

 

 

Si esteu esperant un fill, els professionals mèdics i les llevadores de Germans Trias us acompanyaran tant en el seguiment de l'embaràs, com en l'atenció al part i postpart.

L'Hospital organitza sessions informatives d’acollida a gestants els dimecres alterns, és a dir, cada dues setmanes, a les 15.15 h. Allà us explicarem el circuit d’ingrés, dilatació, part i post part.

Podeu demanar cita per la sessió informativa d’acollida a les consultes d’obstetrícia/ llevadora o des del vostre ASSIR de referència.

Així mateix l'Hospital també organitza la sessió "Atenció multidisciplinària al part", el darrer dijous de cada mes de 15 h a 17.30 h, on hi participen llevadora, obstetra i anestesiòloga.

El punt d'informació de l’hospital el trobareu al vestíbul maternal, de dilluns a divendres de 8.30 a 14 h. El telèfon és  el 93 497 84 80.

 


Control de l'embaràs

Des de l'Atenció Primària us derivaran a Germans Trias, on tindreu un primer contacte amb el personal mèdic o la llevadora.

Per aquest primer contacte caldrà que porteu:

  • Document d'identitat o passaport
  • Targeta Sanitària Individual
  • La llibreta de control de l'embaràs i tota la documentació (proves, analítiques...)

 

En aquesta Guia per a embarassades, elaborada pel Departament de Salut, trobareu informació pràctica i detallada sobre tot el procés d'embaràs, part i puerperi. 
 

Visites en l'embaràs de risc

Si teniu un embaràs de risc, us visitarem a la consulta d’alt risc obstètric (ARO), on farem un control mensual fins al vuitè mes de gestació. A partir d'aleshores, el control serà setmanal fins al moment del part i si es detecta alguna alteració, l’obstetra indicarà un seguiment individualitzat. Per fer-vos un seguiment òptim, comptem amb un circuit complet tant de proves com de visites amb especialistes.

 

Visites en l'embaràs de baix risc

Si l’embaràs és de risc baix o mitjà, fareu el primer control hospitalari al final de la gestació (38/40 setmanes de gestació), a la consulta de la llevadora. Revisarem la història d’embaràs, pla de naixement i us donarem tota la documentació i informació d’ingrés a l’hospital, i també farem els controls que calguin fins el part.

 

Ecografies fetals

Si l'embaràs és de baix o mitjà risc, les ecografies es duran a terme al vostre ASSIR de referència. En el cas d'un embaràs d'alt risc, us derivaran a l'hospital per fer el seguiment ecogràfic al gabinet corresponent (gabinet de benestar fetal o gabinet de diagnòstic prenatal).

 

Monitorització cardiotocogràfica

Segons calgui us demanarem monitorització fetal des de la consulta obstètrica o Gabinets. És una prova de benestar fetal que dura uns 20-40 minuts i ens permet valorar el benestar del vostre nadó, així com les contraccions. En embaràs de baix risc es fa a  partir de les 41 setmanes de gestació. Es pot realitzar abans si es considerés necessari.

 

Pla de naixement

És convenient que dissenyeu el vostre Pla de naixement, un document que recull les vostres preferències i expectatives amb referència al naixement del vostre fill. Entre d'altres qüestions: acompanyament, cordó, si voleu donar la sang del cordó umbilical, tipus de lactància, etc.

 

Torna a l'inici

 

Preparació del canastrell

Per a la mare, recomanem incloure:

  • Camisa de dormir (oberta per facilitar lactància i pell amb pell amb el nadó)
  • Bata
  • Sabatilles
  • Calcetes de paper
  • Sostenidors de lactància
  • Necesser


Per al nadó, l'hospital facilita samarreta i bolquers, però si ho desitgeu també podeu portar-los de casa. A més, recomanem que porteu:

  • Un casquet
  • Mitjons
  • Un amanyac o manteta
  • Robeta per la sortida de l'hospital

 

Torna a l'inici

 

Dia del part

Entreu a l'hospital per l'entrada maternal i dirigiu-vos al taulell d'informació, on us faran la fitxa d'entrada per ser atesos.

Recordeu portar:

Passareu a la sala de triatge i seguidament a una sala d’exploració obstètrica, on un professional sanitari us farà una visita per valorar si esteu en treball de part.

 

Per a més informació sobre el moment del part, podeu consultar el següent document

 

Pròdroms de part

És probable que, malgrat seguir les indicacions referents a les senyals d’un probable inici de part, aneu a l’hospital i el professional sanitari que us valori, diagnostiqui que el part encara no s’ha iniciat i que us trobeu en fase de pròdroms de part, una fase inicial del mateix, que cal dur a terme al domicili seguint les indicacions pertinents.

Es realitzarà una valoració tant del motiu de consulta com del benestar matern-fetal, es realitzarà monitorització de la freqüència cardíaca del nadó i de les contraccions i si no hi ha criteri d’ingrés rebreu l’alta domiciliària. Si esteu en treball de part, ingressareu per atenció al part.

 

       



Part natural

L’Hospital Germans Trias disposa d'una sala d'atenció al part natural. Es tracta d’un espai íntim on us atendrem amb la mínima intervenció necessària en un hospital d’alt nivell obstètric. La llevadora serà el vostre professional de referència.

 

 

La sala té diferents elements per afavorir el vostre confort i benestar durant el part: un espai únic de dilatació, part i puerperi immediat; banyera per afavorir la dilataicó; dutxa; possibilitat de part a l'aigua si es donen les condicions òptimes, pilotes i un sistema de tracció polivalent per afavorir la fase de dilatació; cadira de part i llit de part articulat; aromateràpia, musicoteràpia i termoteràpia, entre d'altres.

 


                                                           

Part convencional

Si heu escollit una atenció convencional i esteu en treball de part, us acompanyarem al box de dilatació-part, on  fareu el treball de part i naixerà el vostre nadó. Quan es donin les condicions obstètriques i/o les mesures de control de dolor ja no siguin suficients, podreu optar a l’administració de l'analgèsia peridural. La llevadora us aconsellarà, acompanyarà i oferirà opcions/elements per afavorir la progressió del treball de part en condicions òptimes mantenint contacte amb la resta de l’equip obstètric.

 

 

       

 

                                                            

 

Part programat: inducció

En cas que el vostre part sigui induït, acudireu a urgències maternal el dia i hora acordat prèviament a consultes externes. Haureu d'entregar el consentiment per a l'inducció al part, que prèviament us haurem lliurat.

Ingressareu a un box on es farà el control previ del benestar fetal i seguidament s’iniciarà el procés d’inducció al part. Durant la inducció al part pot ser que pugeu a la planta maternal, amb els controls clínics adequats, fins que s’iniciï el treball de part.

 

                                                

 

Part programat: cesària 

En cas que el vostre part sigui per cesària programada, acudireu a urgències maternal el dia i hora acordat prèviament a consultes externes. És important acudir en dejú, dutxada, sense joies, i sense esmalt d’ungles a les mans. S'aconsella evitar perfums, maquillatge i cremes hidratants. Ingressareu a un box on es farà la preparació quirúrgica i control del benestar fetal. La cesària es durà a terme al quiròfan de cesàries ubicat al mateix servei d’urgències maternal. El part per cesària programada també disposa d’elements que podeu escollir en el pla de naixement: elecció de música, pell amb pell, donació de sang de cordó, etc.

 

                                                  

 

En qualsevol tipus de part, després del naixement, s’afavorirà el vincle família-nadó, parant especial cura al contacte precoç pell amb pelli l’inici precoç de la lactància; passareu a un box durant  2 hores per control del puerperi, inici i valoració de la lactància, administració de les profilaxis del nadó, valoració del nivell de dolor percebut i control del mateix. Posteriorment ingressareu a la planta de maternitat.

 

Centre de Naixements: Casa Laietània

L'Hospital Germans Trias ofereix a les gestants que ho desitgen un model d'atenció a la maternitat centrat en la dona i la família, garantint una atenció respectuosa i segura durant tot el procés d'embaràs, part i postpart. 

El Centre de Naixements Casa Laietània és un espai íntim on donar a llum de manera natural, similar a un domicili, i on la professional de referència és una llevadora .

Després del part, si el puerperi es desenvolupa amb normalitat, mare i nadó rebreu l’alta en unes hores sempre que es pugui garantir que una llevadora pugui realitzar un control domiciliari l’endemà del part.

 

 

Ingrés a la planta maternal d'hospitalització

Mare, nadó i acompanyant pujareu a la planta d'hospitalització.

Els obstetres, llevadora i pediatra visiten cada matí.

  • En cas de part vaginal estareu ingressades entre 24-36h, si es compleixen els criteris d’alta precoç, o 48h si es requereix més temps d’hospitalització.
  • En cas de cesària o de qualsevol altre motiu, l’ingrés serà entre 48/72h, segons cada cas.

 

Segons disponibilitat pot ser que ingresseu en habitació individual o compartida (2 llits). L’habitació disposa de bany amb dutxa, butaca reclinable i bressol per al nadó. Per afavorir el vincle estareu junts durant tota l’hospitalització, llevat dels casos en què el nadó requerís ingrés a la Unitat de Neonatologia per indicació mèdica.

 

Atenció especial

En cas que el nadó o la mare requeriu una atenció especial, Germans Trias disposa de la Unitat de Neonatologia i de les unitats de cures intensives (UCI) maternal i neonatal. La Unitat de Neonatologia és una unitat oberta on facilitem l’estada dels progenitors i el mètode cangur. Si durant l’embaràs hi ha sospita que tindreu un part prematur us faran una visita informativa de la unitat.

 

Torna a l'inici

 

Un cop a casa

Pel que fa al nadó, tingueu en compte les consideracions següents:

  • Mentre tingui el cordó umbilical, el bany ha de durar el mínim temps possible i cal ensabonar-lo i eixugar-lo ràpid. El cordó ha d’estar net i sec. Netejar amb una gasa i deixar-lo a l'aire, sense tapar ni posar-li desinfectant. Una vegada ha caigut, ja podreu banyar el nadó amb normalitat.
  • Els bolquers s'han de canviar sovint, després de cada presa o abans si fa falta, perquè és important que el melic estigui net i sec.
  • És habitual que el nadó esternudi, encara que no estigui refredat.
  • El nombre de deposicions és irregular, i amb la lactància materna són més freqüents i menys consistents que amb la lactància artificial.
  • El singlot també és freqüent després del menjar, així com les regurgitacions: molts nadons regurgiten petites quantitats de llet després de menjar, amb relativa freqüència. Si els vòmits són continuats o excessius, contacteu amb el seu pediatra.
  • Si controleu el pes del nadó s’aconsella fer servir la mateixa bàscula, a la mateixa farmàcia i, si és possible, a la mateixa hora i amb roba similar.
  • Podeu sortir al carrer. La roba ha de ser l'adequada a la temperatura ambiental, no cal abrigar més del compte el nadó.
  • Cal que el pediatra del vostre centre de salut visiti el nadó després del naixement. Demaneu hora per a una primera consulta durant els primers 10 dies de vida.
     

Consulteu durant la primera setmana qualsevol dubte referent a la lactància. A l’ASSIR hi ha grups de suport a l’alletament matern. Contacteu si ho necessiteu. Si ho desitgeu, us informaran sobre grups de recolzament a la lactància fora de l'àmbit sanitari.
 

La vostra llevadora de l'Atenció Primària us trucarà per fer una visita postpart, tot i que també podeu trucar-la vosaltres.

 

Lactància materna i donació de llet

 

Torna a l'inici


 

Protocols de l'Hospital

En aquest enllaç podeu consultar els protocols més destacats del servei d'Obstetrícia de l'Hospital Germans Trias.

 

 

Documents i guies per a embarassades:

 

Torna a l'inici